Géén versoepelingen: Dit zijn de verstrengde maatregelen: "Strikte controles en strenge boetes"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft beslist dat er geen versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus komen. Daar zijn de coronacijfers te slecht voor. Er komen wel enkele verstrengingen.

Die hebben onder meer betrekking op het grensverkeer. Reizen wordt afgeraden. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, wordt als een hoogrisicocontact beschouwd. Reizigers die terugkeren uit een rode zone, riskeren zeven dagen lang verplicht in quarantaine te moeten gaan, afhankelijk van de risico's die ze gelopen hebben en op basis van het 'passenger locator form' dat ze moeten invullen. Niet-Belgen die naar ons land willen reizen, moeten bewijzen dat ze recent (maximum twee dagen ervoor) negatief getest hebben op Covid-19.

Er komen ook strengere regels inzake telewerken, hetgeen al verplicht was. "We zullen zeer strikt zijn in de controles. Bedrijven die de regels niet naleven, kunnen strenge boetes krijgen", waarschuwt premier Alexander De Croo.

Kerstvakantie en avondklok

De kerstvakantie zal niet verlengd worden en zal dus zoals andere jaren twee weken duren. Gaan skiën in België zal echter geen optie zijn, want dat wordt verboden, kondigde Elio Di Rupo aan op VTM.

De avondklok zal in Vlaanderen niet vervroegd worden naar 22.00 uur, het tijdstip dat in Brussel en Wallonië geldt. Ze blijft gelden van middernacht tot 06.00 uur 's ochtends.