Geert Molenberghs bezorgd: "Dan mogelijk tot 13.000 besmettingen per dag"

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Vlaanderen kleurt nu ook donkerrood op de Europese coronakaart. Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt in snel tempo toe. Professor Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) maakt zich zorgen over reizigers die terugkeren na de herfstvakantie.

“De cijfers van vorige week ten opzichte van die van deze week tonen een stijgingspercentage van 36 procent. Dat is een minder grote stijging dan de week ervoor, dus dat is natuurlijk wel gunstig. Daarnaast zitten we wel op een heel hoog niveau van besmettingen en we weten dat de werkelijkheid nog een stuk hoger ligt.”

“Het gaat nog wel wat doorstijgen. Het zou me niet verwonderen dat we rond 11 november uitkomen op 12.000 à 13.000 gevallen per dag", aldus Geert Molenberghs in gesprek met Redactie24.

De biostatisticus toont toch enige bezorgdheid over mensen die tijdens de herfstvakantie naar het buitenland trokken en terugkeren. “Deze week is een vakantieweek, dus we zitten ook met wat zorgen over de hoeveelheid virus die we gaan importeren, want in vele Europese landen is de situatie echt slecht. Zeker in Oost-Europa. Om betere landen te hebben, moeten we al naar Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk.”

“We zien in het lager onderwijs heel veel besmettingen. Maar nu zien we ook dat er op de werkvloer van bedrijven, overheid en overal waar mensen samenkomen meer besmettingen. Het virus is zeer fel verspreid.”

“De druk op de eerste lijn van huisartsen, CLB’s, apothekers is serieus hoog. De arbeidsgeneeskundige diensten weten niet waar hun hoofd staat.”