Moeten er opnieuw coronamaatregelen komen? Professor Molenberghs antwoordt

door: MRO
mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Toen het onbekende coronavirus voor het eerst opdook werden heel strenge en verregaande maatregelen genomen door de overheid. Nu de besmettingen met Covid opnieuw in opmars zijn, rijst bij veel mensen de vraag: moeten er opnieuw maatregelen genomen worden?

“Op dit ogenblik lijkt me dat minder aan de orde. Maar sommige landen doen het wel”, vertelt professor Geert Molenberghs aan Redactie24. “Zo heeft Frankrijk bijvoorbeeld wel opnieuw het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer ingevoerd.”

“Je kan nog steeds evidente individuele keuzes maken wat betreft maatregelen. Kwetsbare en oudere mensen zouden wanneer ze op drukke plaatsen komen of het openbaar vervoer nemen een mondmasker kunnen dragen ook al is het niet verplicht.”

“In bepaalde werksectoren zijn de cijfers redelijk hoog, die sectoren zouden hun werknemers sterk kunnen aanbevelen of verplichten om een mondmasker te dragen. Ik denk daarbij aan de reis- en luchtvaartsector.”

“Ook reizigers die in de luchthaven in lange wachtrijen komen te staan, zijn natuurlijk meer vatbaar voor besmettingen en dat gebeurt ook. Het is dus in het belang van de sector waar de cijfers hoog zijn dat die erover nadenken wat ze kunnen doen om de besmettingen onder controle te houden", aldus Geert Molenberghs.