Hoge Gezondheidsraad komt met stevige waarschuwing over corona

door: BVDO
corona ziekenhuis Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De Hoge Gezondheidsraad komt met zijn nieuwste advies over bepaalde misvattingen die er bestaan in de bestrijding van het coronavirus. 

Op basis van meer dan 200 publicaties komt de Hoge Gezondheidsraad met een advies dat vitamines en mineralen geen wondermiddelen zijn tegen covid-19. Studies, voornamelijk rond vitamine D en zink, hebben tot dusver weinig echt interessante resultaten opgeleverd. 

“Vitamine D is nodig, maar niet nuttig voor de behandeling van COVID-19”, luidt het. Tot 80 procent van de Belgische bevolking heeft een matig tot uitgesproken tekort aan vitamine D, een stof die een belangrijke rol speelt in de goede functionering van ons immuunsysteem. 

Ook zink wordt beschreven als “een sleutelspeler voor ons immuunsysteem”, maar is net als vitamine D weinig actief tegen COVID-19. Voor mensen die een hoog risico lopen op besmetting en nog geen symptomen vertonen, kan een preventieve zinkkuur van 10 mg/dag gedurende 3 tot 4 weken eventueel wel aangewezen zijn. 

De Hoge Gezondheidsraad verduidelijkt ook dat vaccinatie geen aanleiding is om een behandeling met zink of vitamine D stop te zetten. “Om elke eventuele interactie met de vaccinatierespons te voorkomen, verander je de dosis 2 tot 3 weken vóór en na de vaccinatie beter niet meer.” 

Tot slot waarschuwt de Raad voor ‘miraculeuze’ oplossingen die te mooi zijn om waar te zijn. “Bekwame gezondheidsprofessionals, waaronder de huisarts, de apotheker of de diëtist blijven een cruciale rol spelen om de optimale inname van voedingsstoffen te bepalen en verder op te volgen”, klinkt het nog.