Maar zoveel gram rood vlees per week en geen zout op tafel: Dit zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen

De Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst met nieuwe voedingsaanbevelingen opgesteld. "Gezonder eten betekent langer leven", zegt de HGR.
"Onafhankelijke experten stelden de aanbevelingen op volgens een methodologie die op Europees niveau werd ontwikkeld, maar aan ons land werd aangepast."
"Op basis van observaties in België werden aandoeningen geïdentificeerd die de belangrijkste oorzaken zijn van vroegtijdige sterfte en chronische ziekten, zoals bepaalde hartziekten, bepaalde kankers, beroertes… Door het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen te bestuderen, konden de experten makkelijk toe te passen voedingsaanbevelingen formuleren."
Dit zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen
1. Eet elke dag ten minste 125 gram volle in plaats van geraffineerde graanproducten. Vervang wit brood of witte pasta door volkoren varianten.
2. Eet niet meer dan 300 gram niet-bewerkt rood vlees (biefstuk, varkenshaas…) per week. Vervang het door peulvruchten, vis, gevogelte of eieren. Beperk de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie, bereide vleeswaren...) tot 30 gram per week.
3. Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
4. Beperk het gebruik van zout tot 5 gram per dag. Vervang zoutrijke voedingsmiddelen door zoutarme alternatieven, voeg zout zo weinig mogelijk toe aan bereidingen en laat het weg aan tafel.
5. Eet elke dag 250 gram seizoensfruit.
6. Drink zo weinig mogelijk gesuikerde dranken.
7. Eet dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten, wat overeenstemt met 20 à 30 gram.
8. Gebruik elke dag tussen 250 en 500 ml melk of melkproducten.
9. Eet elke dag ten minste 300 gram rauwe of bereide groenten. Varieer in soorten en laat je leiden door het seizoen.
10. Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren ter vervanging van boter, harde margarines, tropische oliën en reuzel.
11. Beperk de consumptie van eieren tot maximaal één ei per dag.
12. Eet zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers.
13. Eet elke week minstens 200 gram vis, week- en schaaldieren, waarvan minimaal één keer vette vis.
14. Eet regelmatig aardappelen of zoete aardappelen. Kies bij voorkeur voor gekookte of gebakken in plaats van gefrituurde producten.
15. Drink dagelijks 1 à 2 liter. Kies bij voorkeur voor water; koffie en thee kunnen daar ook deel van uitmaken.
Verder geldt: beperk het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. En drink geen alcohol. "Doe je dit toch, probeer je dan te beperken tot maximaal 10 standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen."