Huisartsen bereiden herfst in coronatijd voor: “Zorgen dat praktijken overeind blijven tijdens een piek”

door: WVDS

De start van het nieuwe schooljaar zou het aantal besmettingen met Covid-19 opnieuw de hoogte in kunnen jagen. Samen met de herfstperiode die in het vooruitzicht ligt, kan dat een grote druk op de huisartspraktijken leggen.

“We zijn op dit ogenblik nog bezig met de voorbereiding van een plan van aanpak uit te werken, specifiek richting de maanden oktober en november”, zegt  Roel Van Giel, huisarts en voorzitter van Domus Medica dat de belangen van de Vlaamse en Brusselse huisartsen behartigt, aan Redactie24. 

“Tijdens de herfstperiode circuleren er traditioneel al meer virale infectieziekten. We zijn een aantal verschillende scenario’s aan het uitschrijven voor de organisatie van de griepvaccinaties."

"We bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat praktijken overeind blijven tijdens een piekmoment en welke taken we kunnen afleiden naar testcentra wanneer de drukte piekt bij huisartsen.”

“De moeilijkheid bij deze oefening is dat er zoveel onbekende factoren zijn. Wat betreft het griepvirus konden we ons voorheen normaal baseren op cijfers van het jaar voordien. Nu weten we absoluut niet hoe dat virus zich gaat gedragen. Misschien wordt het wel afgeremd door de hygiëneregels die worden ingezet tegen het coronavirus.