Interview: Geert Molenberghs stelt gerust, maar waarschuwt ook: "Grote zorg rond het reizen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In België evolueren de coronacijfers nu al wekenlang in de goede richting. Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt) bevestigt dat geen enkel cijfer tot ongerustheid stemt in ons land. Maar hij vreest wel voor de gevolgen van de oprukkende Deltavariant.

“Ik hoor de laatste dagen dat er precies wel wat discussie is over het reproductiegetal dat zou stijgen. Maar dat is een misvatting die zijn eigen leven is gaan leiden. Dat getal schommelt altijd wel en zeker wanneer het aantal gevallen vrij laag is, wordt dat hoe langer hoe wispelturiger. Met een paar gevallen meer of minder gaat dat getal dan makkelijker op en neer. Dat reproductiegetal is niet echt een heel grote zorg."

"Eigenlijk is er dit ogenblik in België geen enkel cijfer dat ons echt grote zorgen baart, behalve dat we weten dat de Deltavariant aan het groeien is en dat er een aantal buitenlandse voorbeelden zijn, ook in Europa, waar het niet zo goed gaat en waar we toch over moeten nadenken."

"Engeland, Portugal de streek rond Parijs waar we nu toch wel moeilijke dingen beginnen zien. Dat is een wake-upcall dat we nu toch nog voorzichtig moeten zijn", stelt professor Molenberghs in gesprek met Redactie24.

Grote zorg rond het reizen

“De cijfers maken vrij snel opgang in die landen en de ziekenhuisopnames nemen terug toe in bepaalde regio’s. In het Verenigd Koninkrijk is dat zeer duidelijk, daar gaan alle cijfers de verkeerde kant op. Zij hebben het maanden goed gedaan, maar nu hebben ze de hoogste cijfers van alle Europese landen. Portugal volgt. In Rusland valt vooral de streek rond Moskou op."

"Overal waar de Deltavariant de kop opsteekt met een grote circulatie zien we dat de cijfers de verkeerde kant opgaan. In Spanje gaat het ook niet zo fameus voor het ogenblik. Daar zijn de cijfers ook gestegen en ze zitten terug bij de hoogste van Europa. En de zomer moet nog beginnen. Er is een grote zorg rond het reizen, zoveel is duidelijk.” 

Gevaarlijke cocktail

Of het reizen ervoor zal zorgen dat het aantal besmettingen na de zomervakantie opnieuw zal stijgen? “Het moet zo lang zelfs niet duren. Wanneer er veel meer contacten zijn en er zijn introducties uit het buitenland en de variant verspreidt snel, dan kan die cocktail samen ervoor zorgen dat het dan toch opnieuw begint te stijgen."