Italië houdt coronavirus onder controle: "Wij moeten meer naar het buitenland kijken"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

België zou meer naar het buitenland moeten kijken om lessen te trekken uit hoe andere landen de epidemie onder controle houden. Biostatisticus Geert Molenberghs verwijst daarbij naar Italië.

“Italië heeft een zeer zware piek doorgemaakt in de eerste periode, maar nu hebben die een zeer laag cijfer. Die doen het zeer goed, daar ligt de 14-daagse incidentie op 11 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. In Spanje ligt de incidentie vele malen hoger dan in Italië", vertelt professor Geert Molenberghs aan Redactie24.

“Spanje is het nu uit de hand aan het laten lopen. Het wordt daar nu minder goed opgevolgd, of men wil het toerisme niet schaden op het einde van het seizoen. Het zijn twee verschillende modellen.”

“Ik wil hiermee aantonen dat het wel kan. Italië heeft de rekening gemaakt en gezegd: ‘Dit nooit meer’. Ze zorgen dat de curve laag blijft."

"Ze nemen nu al scherpe maatregelen om de incidentie onder zo laag te houden. Er is een algemene mondmaskerplicht en strenge maatregelen, ook al zitten ze vrij goed met de curve. Binnen zulk een context kan je je veel meer permitteren. Wij zouden meer naar het buitenland moeten kijken.”