Kan massaal testen de kerstperiode redden? Herman Goossens geeft uitleg

door: STS
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Herman Goossens denkt dat het massaal testen van de bevolking om de kerstperiode te redden, niet mogelijk zal zijn.

"Een aantal politici hebben mij gecontacteerd om te vragen of we de kerstperiode kunnen redden dankzij massaal testen van de bevolking. Ik moet daar eerlijk gezegd op antwoorden dat ik dat niet zie zitten", zei Goossens op Radio 1.

"Ten eerste is dat logistiek gezien een zeer zware opdracht. In Slovakije hebben ze 3,5 miljoen mensen getest in een weekend. Daar hebben ze wel 6.000 soldaten en 5.000 politiemensen voor moeten inzetten. En ik wacht nog altijd op een correcte wetenschappelijke analyse van wat ze daar gedaan hebben."

"Ik heb gehoord dat mensen soms uren hebben moeten wachten op een test. Als je mensen massaal naar een testcentrum stuurt en ze gaan elkaar besmetten, dat is ook geen goed idee."

Isoleren

"Testen is bovendien maar het begin, je moet ook iets doen met de resultaten. Als je op heel grote schaal gaat testen, moet je natuurlijk ook verwachten dat de bevolking bereid is om zichzelf te isoleren, en dat zal dus niet gebeuren in ons land. Er zijn begeleidende maatregelen nodig om mensen te isoleren in hun huis. Als je dat niet doet, dan faalt dat systeem. Je moet ook nog eens mensen die positief testen maar geen klachten hebben, zover krijgen dat ze zich isoleren, en dat zou een zeer moeilijke opdracht zijn", aldus Goossens.