Lieven Annemans waarschuwt: “Een nieuwe lockdown zou een heel grote vergissing zijn”

door: WVDS
gezondheidseconoom Lieven Annemans
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers swingen de pan uit en steeds meer stemmen gaan op voor een nieuwe lockdown in ons land. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) waarschuwt dat een landelijke lockdown de slechtst denkbare maatregel is op dit moment.

“Bij de eerste golf heb ik ook altijd gezegd dat we geen andere keuze hadden dan een lockdown, het virus was onbekend en onvoorspelbaar. Er was op dat moment ook te weinig informatie om de pretentie te hebben om te zeggen dat een lockdown meer nadelen zou geven dan voordelen”, stelt Lieven Annemans in gesprek met Redactie24.

Bewijs dat nadelen van lockdown groter zijn dan de voordelen

“Ondertussen weten we ook heel veel uit wetenschappelijke publicaties omtrent de gevolgen van de lockdowns in verschillende landen, waaronder België. Er is steeds meer bewijskracht dat de negatieve gevolgen van een lockdown merkelijk groter zijn dan de voordelen. Het gaat dan over het creëren van niet covid-problemen zoals armoede, angst, depressies, geweld, eenzaamheid en ook minder goede opvolging van andere gezondheidsproblemen dan COVID-19.”

“Nu we deze kennis hebben, pleit ik er al enige tijd voor om een nieuwe lockdown zeker te vermijden want dat gaat meer nadelen geven dan voordelen. Het virus wakkert sterk op, we kunnen nu wel degelijk spreken van een tweede golf, maar de situatie is anders dan in maart.”

“De exponentiële stijging van de curve is minder spectaculair dan in de eerste golf en het virus is nu ook veel beter behandelbaar. De schade van het virus is minder groot en dat maakt dat de balans nog meer overhelt naar de nadelen van een lockdown. Een lockdown zoals we in maart en april hebben gekend is gewoon not done. Dat zou een heel grote vergissing zijn”, besluit Annemans.

Vrijdag leest u op Redactie24 het tweede deel van het interview waarin Lieven Annemans concrete oplossingen aanreikt.