Lockdown zoals in Nederland? Steven Van Gucht steekt zijn mening niet weg

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT NWS

Nederland gaat vanaf zaterdag in een gedeeltelijke lockdown door het stijgende aantal coronabesmettingen. Staat ons dat in België ook te wachten? Steven Van Gucht heeft er een duidelijke mening over.

"Ik denk dat een nieuwe lockdown niet nodig is, om eerlijk te zijn. We hebben al heel lang gecommuniceerd dat je met een aantal basismaatregelen die vierde golf kan bedwingen", zei Van Gucht op Eén.

"Je kan die vierde golf aftoppen door heel goed te gaan letten op het dragen van een mondmasker, thuiswerken, goede ventilatie en eventueel het beperken van contacten in de privésfeer"

"Als we dat met z'n allen goed gaan doen, kan je die curve aftoppen zonder dat je strenger moet gaan ingrijpen of naar lockdowns moet gaan."

Jojo

"Zo'n lockdown kan op korte termijn zeker werken, maar het risico is dat je een jojo-beweging in gang gaat zetten. Ik ben daar geen grote voorstander van."

"Het probleem is: wat gebeurt er daarna? Je moet die lockdown dan weer snel loslaten, en dan krijg je een compensatie. Alle besmettingen die er niet meer geweest zijn, komen dan misschien kort nadien weer opzetten."

"Het is beter om te kiezen voor duurzame maatregelen, die toelaten om de situatie beheersbaar te houden en die je ook voldoende lang kan volhouden", aldus de viroloog.

Download nu de gratis app van Redactie24