Marc Van Ranst ongerust: "Sluit de grenzen voor een paar maanden"

door: BVDO
Luchthaven Zaventem Twitter
Afbeelding bron: Twitter

De beelden van de aankomsthal van de luchthaven van Zaventem zijn schrikwekkend. Viroloog Marc Van Ranst doet dan ook een scherpe oproep.

Op foto's van de luchthaven van Zaventem is te zien hoe heel veel reizigers dicht op elkaar staan te wachten om door te controles te geraken. Een beeld dat je in deze pandemie niet wil zien. Dingen die op andere plekken in de maatschappij vermeden moeten worden, maar op de luchthaven blijkbaar wel kunnen.

"Virussen houden van veel mensen in een binnenruimte", schrijft viroloog Marc Van Ranst bij een foto van Zaventem op Facebook. "Beste mensen, dit is één van de redenen waarom we buitenlandse reizen afraden. Beste luchthaven en politie, jullie weten ongeveer hoeveel mensen op elk moment arriveren. Met die kennis moet dit beter te organiseren zijn."

"Als men deze taferelen ziet, en wanneer men uittelt hoeveel terugkeerders uit rode zones flagrant weigeren om zich te laten testen of in quarantaine te gaan, ben ik gewonnen voor het sluiten van onze landsgrenzen voor een paar maanden (behalve voor essentiële reizen). Ik besef dat de Europese spelregels dit zeer moeilijk maken, maar op de huidige manier dweilen we met de kraan open."