Marc Van Ranst trekt aan de alarmbel: “Mondkapjes en Covid Safe Ticket weer nodig”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De nieuwe coronagolf is zich duidelijk aan het manifesteren. Viroloog Marc Van Ranst trekt dan ook aan de alarmbel.

Sciensano maakte bekend dat er 1.294 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, een stijging van 39 procent ten opzichte van de week ervoor. Op de coronabarometer is 64 opnames per dag genoeg voor code oranje. Met 94 opnames zitten we daar nu al ruim boven. “Eigenlijk zijn we al op weg naar code rood”, laat de viroloog weten aan Het Laatste Nieuws. Die zou ingaan vanaf 150 hospitalisaties per dag.

Qua cijfers op intensieve zorgen blijven we voorlopig wel in code geel zitten. Die drempel om oranje te bereiken staat op 300, terwijl er 74 patiënten zijn. Van Ranst is echter overtuigd dat dit slechts een kwestie van tijd is vooraleer we die drempels halen, zeker als de regering geen maatregelen neemt.

“Dit is de achtste keer dat de coronacijfers in stijgende lijn gaan. Of daar mondkapjes of een Covid Safe Ticket bij horen, had al lang een automatisme moeten zijn, zoals in Duitsland”, zegt Van Ranst nog.

De keuze om de barometer en de voorwaarden ervan te activeren ligt in handen van de politici. Als zij de barometer niet activeren, dan mag er met de cijfers gebeuren wat er ook maar wil, toch worden er dan geen maatregelen genomen.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24