Minister Annelies Verlinden grijpt in na stilleggen van Joodse erediensten

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

De uitbraak van het coronavirus in Joodse milieus in Antwerpen en de verschillende betrappingen tijdens erediensten doen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden ingrijpen. 

Een groot deel van de twee Antwerpse wijken die gevraagd werden om zich te laten testen door corona-uitbraken in de buurten, waar heel veel Joden wonen, hebben dat niet gedaan. 

"Niet evident met kroostrijke gezinnen", zegt Pinchas Kornfeld, vooraanstaand lid van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in Antwerpen, aan Radio 1. “Het is met onze kroostrijke gezinnen niet gemakkelijk om naar het testdorp te gaan. Het is ver. We nemen het openbaar vervoer niet en we wisten niet dat we een taxi aan laag tarief konden nemen.” 

Slechts 1 op 6 liet zich tot nu toe testen. De duurtijd is daarom verlengd tot eind deze week. Bovendien blijft de test ook helemaal gratis. 

Over de erediensten die stilgelegd werden, heeft Kornfeld een andere mening. “Er is sprake van 37 mensen binnen, maar naar het schijnt waren zij verdeeld over 4 zalen. Als de advocaten zeggen dat het niet honderd procent duidelijk is, dan moeten we dat uitklaren”, klinkt het nog. 

Op erediensten mogen momenteel maximaal 15 personen aanwezig zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat een nieuw ministerieel besluit de puntjes op de i zal zetten. Volgens Verlinden mogen er nooit meer dan 15 mensen voor een eredienst in één gebouw aanwezig zijn.