Frank Vandenbroucke wil wat rechtzetten: "Dat is een misverstand"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een misverstand uit de wereld helpen.

Vanaf maandag 10 januari verandert er heel wat aan het beleid rond testen en quarantaine. Maar noem het geen versoepeling, zegt de minister.

"Dat is een misverstand vind ik. De reden waarom we de quarantaineregels aanpassen, is absoluut niet omdat we denken dat omikron een onschuldig beestje is", zei Vandenbroucke op VTM.

"De reden is dat de testen voor mensen die in quarantaine zijn onze testcapaciteit overbelasten. We willen de komende week de PCR-testen maximaal gebruiken voor mensen die symptomen voelen. We willen de huisartsen ook niet te veel belasten met al die testen."

"Als je in een situatie komt waarin heel veel mensen in quarantaine moeten gaan, dan verliezen de ziekenhuizen hun personeel, essentiële sectoren kunnen niet werken. Dus het is ook om ziekenhuizen en bedrijven draaiende te houden."

"Maar voor alle duidelijkheid: als je een hoogrisicocontact gehad hebt met iemand die besmet is, is het zaak om zeer voorzichtig te zijn. Ga niet op restaurant, ga niet op café, wees voorzichtig met kwetsbare mensen, draag een mondmasker... Die regels zijn heel belangrijk."