Molenberghs over gemuteerd virus: "Geen goed nieuws, maar niet panikeren"

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken die veel besmettelijker blijkt te zijn. Deze variant is ook in andere landen aanwezig binnen Europa, bewijs daarvan zijn de vier geregistreerde gevallen in België die aangetroffen werden in de grensstreek met Nederland. 

 

“Op zich moeten we niet onmiddellijk panikeren over de ontdekking van de nieuwe variant, maar het is ook niet zo’n heel goed nieuws. Het is een versie die zich beter aan de mens heeft aangepast en daardoor besmettelijker lijkt”, zegt Geert Molenberghs biostatisticus (UHasselt en KULeuven), aan Redactie24.

“We mogen niet vergeten dat het coronavirus op een bepaald moment van dier op mens is overgesprongen. In het begin past daardoor de structuur van het coronavirus nog niet zo goed op mensen tot het zich aanpast en er een variant is die dat beter kan.”

Verdubbeling van cijfers

“De circulatie van deze variant is vrij hoog. In Londen en in het graafschap Kent zijn de cijfers in een week tijd gewoon verdubbeld. Deze regio is de snelste stijger van Europa en die situatie is zeer uniek. En het is dus niet onlogisch dat er zulke strenge maatregelen worden genomen, maar we houden er rekening mee dat het ook al in andere delen van Europa aanwezig is.”

“Via het labo van Marc Van Ranst heeft men bestaand materiaal herbekeken en heeft men een aantal gevallen geregistreerd in de grenszone tussen België en Nederland. Alles wijst er dus op dat de variant in ons land is binnengekomen via Nederland en niet via Engeland.”

Niet te veel contact hebben over de grens is de boodschap

“Wat er ook met de nieuwe variant aan de hand is, ik denk dat we moeten opletten met onze buurlanden, omdat hun cijfers veel slechter zijn dan de onze.  In Noord Brabant en Nederlands-Limburg zijn de cijfers drie maal zo slecht als in de provincie aan de Belgische kant van de grens. Dat is epidemiologisch geen gunstige situatie voor het grensgebied. Niet te veel contact hebben over de grens is de boodschap, ook al is men in Nederland niet zo blij is met deze uitspraak.”

“Wanneer de nieuwe versie van het virus meer en meer in België binnenkomt bestaat er absoluut een risico dat dit nieuwe besmettingen een boost gaat geven, maar er is meer onderzoek nodig. Wanneer we een toename merken, moeten we dit heel goed opvolgen en bekijken wat we kunnen doen om de verspreiding tegen te gaan.”

De nieuwe variant verdringt het klassieke virus volledig

“We gaan het genetisch onderzoek moeten opdrijven om de variant beter te kunnen opvolgen. De capaciteit is er, de kennis is er. Het komt erop neer dat stalen opnieuw en beter onderzocht worden om te zien in welke mate de variant reeds aanwezig is.”

“Als het gaat over een paar alleenstaande gevallen, kan het stoppen en uitdoven, maar wanneer de variant begint te circuleren kan het snel gaan en dan verdringt deze variant ook de huidige versie. In Engeland zie je dat de nieuwe variant het klassieke virus verdringt, die wordt vervangen door de nieuwe variant.”