Onderwijsexperten bevestigen het nieuws: “Sluit de scholen tot 31 januari”

door: BVDO
leerkracht en leerling met mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het aantal coronabesmettingen bij kinderen blijft stijgen. Dat was al duidelijk na de herfstvakantie en daarom komt immunoloog Hans-Willem Snoeck met een radicaal voorstel. 

Viroloog Steven Van Gucht zei vorige week al dat het goed was voor de pandemie dat de kerstvakantie eraan kwam. Er werd geopperd om de vakantie met een week te verlengen, maar daar ging minister van Onderwijs Ben Weyts niet op in. 

“Kinderen onder de tien jaar zijn geen groot probleem, dachten we altijd. Nu zien we daar de sterkste stijging, dat verbaast mij enorm”, zegt Hans-Willem Snoeck in ‘Terzake’. Snoeck is dan ook voorstander om de scholen te sluiten tot 31 januari.   

Hulpmotoren 

“We weten het niet goed, maar er is iets merkwaardigs aan de hand met kinderen”, gaat Snoeck verder. “Op het einde van de zomervakantie begon het aantal besmettingen aan te trekken bij kinderen. De tweede piek en het over de piek heen gaan, kwam er pas tijdens de herfstvakantie. Die piek werd geleid door de kinderen. Na de herfstvakantie begon de stijging terug bij de kinderen, en de rest van de bevolking volgde.” 

“Als we de grote motoren stilleggen, dan begin je het effect van de hulpmotoren te zien. En ik denk dat als we niet al de motoren en ook de hulpmotoren stilleggen, dat we opnieuw naar een exponentiële piek gaan. We zijn nu aan het begin daarvan, en we gaan binnen één of twee weken weer verrast zijn door hoe snel het gaat stijgen, behalve wanneer we het kunnen keren.”   

Onderwijsexpert Dirk Van Damme staat achter het voorstel van Snoeck om de scholen tot eind januari te sluiten. “Lang geaarzeld, en ik vind het verschrikkelijk, maar ik vrees dat hij gelijk heeft. Zonder de scholen te sluiten, sukkelen we in de derde golf voor de tweede voorbij is.”