Overlegcomité komt samen: Aantal strengere maatregelen liggen op tafel

door: STS
Frank Vandenbroucke en Alexander De Croo - Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Woensdag staat er weer een nieuw Overlegcomité gepland. Versoepelingen zijn uitgesloten, maar welke verstrengingen zullen besproken worden?

Er zouden strengere maatregelen op tafel liggen inzake evenementen, zowel binnen als buiten. Net zoals binnensport en de cultuursector zouden die beter beperkt of geannuleerd worden, klonk het op VTM, dat de adviezen van de experten kon inkijken.

De experten raden de politiek ook aan om in te grijpen in de horeca. Met een alcoholverbod vanaf een bepaald uur, en met een vervroegd sluitingsuur; vanaf 20.00 uur, in plaats van 23.00 uur.

Ook de terugkeer van het alleen winkelen zou een maatregel zijn die door de experten aanbevolen wordt.

Omikronschakelaar

Geen volledige lockdown dus, zoals in Nederland, maar er wordt wel geadviseerd om snel in te kunnen grijpen, indien de situatie uit de hand loopt door de omikronvariant.

Daarvoor raden de experten de invoering van een "omikronschakelaar" aan; een vast pakket strenge maatregelen waar onmiddellijk naar gegrepen kan worden bij een bepaald aantal besmettingen.

Feestdagen

Het lijkt erop dat er geen vast aantal personen zal vastgelegd worden om thuis te mogen ontvangen tijdens de feestdagen.

Blijf op de hoogte via de gratis app van Redactie24