Pierre Van Damme kan niet langer zwijgen: "De situatie is acuut en ernstig"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Professor Pierre Van Damme denkt dat het hoog tijd is om in te grijpen nu het aantal besmettingen met Covid-19 zienderogen stijgt.

"De situatie is acuut en ernstig", zei Van Damme op VTM. "We kunnen dit wel verklaren: we hebben op 1 oktober de stolp van de samenleving gehaald, toen was er heel veel mogelijk, voor veel mensen was zo goed als alles mogelijk."

"En het virus heeft daar wel gebruik van gemaakt. Want we zitten met een veel besmettelijker virus dan bijvoorbeeld vorig jaar op hetzelfde moment."

Groepsimmuniteit

"Met een veel besmettelijker virus heb je ook veel meer mensen nodig die beschermd moeten zijn met een vaccin. Dat verklaart waarom we nog niet aan de groepsimmuniteit van 70% van de bevolking zitten, omdat we met dit nieuwe virus veel meer nodig hebben."

"Anderzijds hebben we altijd gezegd: die stolp mag eraf, maar doe dat stap voor stap. Maar het is nog redelijk snel gegaan. Je geeft het virus een nieuw circulatieplan, en het virus maakt daar gebruik van."

Mondmaskers

"Er zijn geen mondmaskers meer, er is geen uitgebreid gebruik van het Covid Safe Ticket, de afstand tussen de mensen is vaak zoek, het telewerk is ook gedaan. We weten dat die maatregelen helpen."

Download nu de gratis app van Redactie24