Pierre Van Damme reageert na verklaring van premier De Croo: Kunnen we 2e lockdown vermijden?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Kersvers premier Alexander De Croo (Open Vld) verklaarde woensdag dat een tweede algemene lockdown voor heel het land uitgesloten is. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) benadrukt dat elke burger een grote verantwoordelijkheid draagt.

"We doen er alles aan om een tweede lockdown niet als de enige mogelijke oplossing te zien", reageert Pierre Van Damme bij Radio 1 in De Ochtend.

"We zien dat we het allemaal zelf in handen hebben en elke burger een grote verantwoordelijk draagt. We moeten het lokaal moeten aanpakken als dat noodzakelijk is. We hebben daarvoor nu de hulp van een app en er is de contactopsporing. We gaan nu veel fijnmaziger kunnen werken en hopelijk moeten we dat ook niet te veel doen."

Epidemiebarometer

"We zien vanuit de expertengroep dat die epidemiebarometer zo snel mogelijk moet kunnen landen. Dat zou de mensen ook meer duidelijkheid geven over waar we staan en waar we naartoe willen."

"We moeten beslissen waar we naartoe willen betreffende het aantal infecties per dag. Als we naar de incidentie kijken, dan willen we rond de 30 of 40 besmettingen per 100.000 inwoners geraken. Dat zou mooi zijn en dat is ook mogelijk in België, denk ik."