Professor Devroey: "Volledige lockdown is enige reddingsmiddel, maar niemand heeft de moed"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

De situatie in ons gehele zorgsysteem wordt met de dag schrijnender. Iedere extra hand is van tel. Het enige middel om de situatie te wijzigen, is een volledige lockdown, maar niemand heeft de moed om het te doen, stelt professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB).

“Ik denk dat iedereen - of je nu student bent, werkzoekend, halftijds werkt, of je gewoon wil inzetten voor de maatschappij - zijn steentje kan bijdragen aan de maatschappij, want we gaan handen tekort hebben in de zorg de komende weken. Zeker om iedereen die getroffen is door het virus op een menselijke manier te helpen”, schetst prof. dr. Dirk Devroey de situatie aan Redactie24.

Oproep voor extra handen, iedereen is van tel

“Elke extra hand is van belang om bijvoorbeeld administratief te helpen in een testcentrum of borden af te ruimen in een ziekenhuis. We gaan iedereen kunnen gebruiken, want zorgen voor mensen gebeurt niet alleen door verpleging en dokters, maar een heel team van mensen die zorg draagt voor andere mensen.”

“Het allerbelangrijkste is dat deze mensen een korte opleiding krijgen in hygiëne ook al doe je administratief werk. Op het moment dat je kort bij de bron van een infectie komt moet je de minimale kennis hebben over hygiëne en hoe je ermee moet omgaan.”

“Ik wil vooral de boodschap geven die we op het dak van het UZ Brussel gegeven hebben: ‘Stop met het niet naleven van de maatregelen en stop met talmen om nieuwe maatregelen te nemen.’”

Enige redding complete lockdown en niemand heeft de moed

“Ik denk dat het te laat is en dat een complete lockdown het enige middel is om nog iets te veranderen aan de situatie, maar daar heeft niemand de moed voor. Vanuit de gezondheidssector is dat de enige boodschap dat we kunnen geven.”