Professor Dirk Devroey ziet de druk fel toenemen: “Alleen al daardoor zijn de huisartsen overbelast”

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

De dagelijkse coronacijfers blijven maar stijgen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer de druk op de ziekenhuizen weer fel zal toenemen.

Maar ook de huisartsen voelen steeds meer de druk toenemen. “Het is een feit dat het aantal positieve tests aan het stijgen is”, zegt Dirk Devroey - huisarts en professor (VUB) aan Redactie24. 

“Als de patiënt een coronatest wil ondergaan moet de huisarts daar de nodige formulieren voor invullen. Waarom vraagt de patiënt de test aan, welke risico’s heeft hij gelopen? Heeft hij klachten of geen klachten, met wie heeft hij contact gehad? Daar kruipt veel tijd in. Alleen al daardoor zijn de huisartsen op dit moment overbelast.”

“Of een testcentrum helpt om de druk te verlichten? Ook die werken op aanvraag van de huisartsen”, merkt Devroey op. “De rol van de huisarts blijft daarin bewaard. Het is niet alleen het testen, maar ook mensen die de testresultaten vragen en uitleg geven over de quarantaine die al dan niet gevolgd moet worden.”

“De Nationale Veiligheidsraad beloofde onder meer wel dat er een telefooncentrale komt waar mensen naartoe moeten bellen om uitleg te krijgen over de quarantaine. Maar een huisarts kent natuurlijk het dossier van de patiënt het best.”