Schrijnende verhalen door uitgestelde zorg: "Als ze naar het toilet moet, huilt ze van de pijn"

door: STS
verpleegster onderzoekt een patiënt
Afbeelding bron: Pixabay

Door het coronavirus en de daarmee gepaard gaande druk op de ziekenhuizen, hebben heel wat mensen hun behandeling of ingreep uitgesteld zien worden.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Moet jij nog wachten op een uitgestelde ingreep? Hoe ga je daarmee om?"

"Mijn man heeft prostaatkanker. We weten dit sinds 24 december en hij moet wachten tot 30 maart voor een operatie. Als corona het toelaat", schrijft Monique.

"Iemand die ik ken moet dringend een hartoperatie ondergaan en staat op een wachtlijst. De reden? Corona!", laat Dorina weten.

"Het is overal hetzelfde. Wij wachten ook. Ik ga een nier doneren aan mijn man. Wij wachten op een telefoontje van het UZ Gent", zegt Brigitte.

"Ik wacht al sinds einde september", laat Maniana weten. "Op 31 januari mag ik éindelijk onder het mes", zegt Frederiek.

"Mijn man heeft een nieuwe heup en moet nog een nieuwe knie krijgen. Normaal voorzien voor 7 maart, maar we zijn meer dan een jaar bezig geweest. En dan zeggen ze dat wij nog geluk hebben", schrijft Marina.

"Mijn nicht moest al in november geopereerd zijn geworden. Het is nog steeds niet gebeurd. Als ze naar het toilet moet, huilt ze van de pijn. Verschrikkelijk", vertelt Anny.

"Ik moest ook wachten, maar nu komt de datum dichterbij. Benieuwd of het nu doorgaat", zegt Noela.

"Dat ze het basisprobleem aanpakken. Meer bedden en meer handen in de zorg. Dat is al tien jaar een groot probleem", zegt Joke.

"Zorg mag niet uitgesteld worden, zorg is een menselijk recht en moet uitgevoerd worden, punt aan de lijn", schrijft Marc.