Serieuze waarschuwing: "Die mensen zijn een virale bom"

door: STS
Corona - mondmasker
Afbeelding bron: Pixabay

Dat mensen zich aan de regels omtrent quarantaine houden, is uitermate belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Daar hamert Elio Di Rupo nog eens op.

"Respect voor de quarantaine is absoluut essentieel", stelt de Waalse minister-president. "We vragen niet koste wat het kost om sancties, maar we moeten ons realiseren dat een besmette persoon die weer aan het werk gaat een virale bom is."

Dit zijn de regels: wie zich ziek voelt, maar nog geen positieve coronatest heeft afgelegd, moet in quarantaine gaan. Hetzelfde geldt voor wie een hoogrisicocontact had met iemand die corona heeft. Je bent een hoogrisicocontact als je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen.

Wie terugkeert vanop reis (langer dan 48 uur in het buitenland) en na het invullen van het 'passenger locator form' een sms krijgt, moet ook in quarantaine. Voor wie terugkeert uit een rode zone is dat sowieso verplicht. Op dag 7 van de quarantaine moet je je laten testen. Is de test negatief, mag je uit quarantaine. Is de test positief, moet je nog 7 dagen langer in quarantaine.