Steven Van Gucht formeel: "Dit komt niet gratis, mensen moeten dat beseffen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht noemt de heropening van de kappers, op 13 februari, een risicovolle beslissing van de politiek.

"We moeten beseffen dat dit niet gratis komt. Er zijn 24.000 kappers in België, als je dat begint om te rekenen, dan zit je toch al gauw aan een miljoen dichte contacten per week die erbij komen. Dat is een bijkomend risico", zei Van Gucht op Eén.

"De voorzorgsmaatregelen die zijn aangekondigd, zijn dus heel belangrijk, daar moeten we strikt mee omgaan. En ik denk dat we als bevolking solidair zullen moeten zijn met de kappers om die cijfers onder controle te houden. Dat we zelf proberen om een aantal gaten in het systeem verder te dichten: nog meer inzetten op telewerk, respect voor de basisregels, enzovoort. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid."

"Het is sowieso een berekend risico, met de nadruk op risico. De huidige situatie is niet heel slecht, maar ook niet goed. We zitten op een plateau, een hoog plateau, en er is niet veel nodig om die weg naar boven te kiezen. En dan zit je nog met de onzekerheid van de Britse variant. Daarom blijven experten op de rem staan. We zitten nog in een heel moeilijke periode."