Tegenslag voor Geert Meyfroidt: Behandeling tegen corona werkt niet

door: STS
Geert Meyfroidt
Afbeelding bron: VRT: De zevende dag

Een behandeling met plasma geeft niet het gewenste effect bij patiënten met Covid-19. Tot die conclusie is professor Geert Meyfroidt gekomen.

Tussen mei 2020 en januari 2021 namen er bijna 500 gehospitaliseerde Covid-19-patiënten deel aan de studie. Twee derde kreeg een behandeling met plasma, gedoneerd door genezen patiënten, met hoge concentraties antistoffen tegen het coronavirus.

De overige patiënten vormden de controlegroep: zij kregen geen plasma toegediend.

Het gewenste effect bleef uit: patiënten behandeld met het plasma hadden evenveel nood aan mechanische beademing en het aantal overlijdens was gelijkaardig.

"We hoopten dat de nood aan intensieve beademing en het aantal overlijdens bij Covid-19-patiënten zouden afnemen dankzij de toediening van plasma met antistoffen, en dat in een vroege fase van hun hospitalisatie", stelt Geert Meyfroidt, nationaal coördinator van de plasmastudie, in een persbericht.

"Onze studie toont duidelijk aan dat zelfs een grote hoeveelheid plasma, met veel antistoffen, niet in staat is om de natuurlijke afweerreactie te beïnvloeden en de uitkomst voor patiënten te verbeteren."