Twijfels over coronavaccin: “Niet zeker dat het vaccin ook hen zal beschermen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Tegen maart 2021 verwachten ons land een eerste lading coronavaccins. De vraag is wie zich willen laten inenten en wie niet? Velen stellen zich immers vragen of een vaccin dat er zo snel komt wel veilig is.

Corrine Vandermeulen is vaccinoloog bij de KU Leuven en betrokken bij de ontwikkeling van kandidaatvaccin Regavax. “Dat er ook niet-antivaxers twijfelen heeft te maken met de snelheid waarmee dit vaccin ontwikkeld is”, zegt ze in Humo.

“Een proces dat normaal een jaar of tien duurt, wil men nu in achttien maanden klaren. Ik begrijp dus wel dat mensen zich afvragen of dit vaccin wel veilig zal zijn. Het is aan ons om met de massa aan gegevens die komen dat te bewijzen. Naast cijfers zullen we ook hard moeten inzetten op communicatie.”

Het is nog niet zeker of de vaccins iedereen beschermen tegen het coronavirus. “Ze zullen misschien wel goed werken bij volwassenen, maar het valt af te wachten of ze ouderen ook bescherming bieden. Ook bij het griepvaccin werkt dat bij hen minder.”

“Het zou kunnen dat meer dan 70 procent van de volwassenen een vaccin moeten krijgen. Zo kunnen we dan de overdracht naar de ouderen stoppen.”