"Vergis u niet: Dat zijn ideale omstandigheden om het virus over te dragen"

door: STS
Yves Stevens
Afbeelding bron: Photonews

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum stelt dat 2021 alleen maar beter kan worden. Maar dan moeten we ons om te beginnen aan de regels houden op oudejaarsavond.

"Donderdagavond kunnen we 2020 eindelijk achter ons laten. Eén ding is nu al zeker: 2021 zal beter worden. Jammer genoeg kunnen op 1 januari niet volledig met een propere lei beginnen. We kunnen niet alles resetten, de coronacijfers zullen op 1 januari niet op nul gezet kunnen worden. Ook al zijn er hoopgevende signalen, de komende maanden zal het virus nog in onze samenleving aanwezig zijn, en zullen we ons gedrag hieraan moeten aanpassen."

"De kerstvakantie heeft tot dusver een positief effect op de evolutie van de pandemie in ons land. Dat is hoopgevend, al moeten we afwachten wat het effect van de feestdagen zal zijn. De oudejaarsnacht is dan ook een cruciaal moment. Normaal gezien is het een uitbundige nacht, die gepaard gaat met etentjes, feestjes, onder vrienden en met familie. Dit jaar zal de overgang van oud naar nieuw eenmalig wat ingetogener en vooral in kleiner gezelschap gevierd moeten worden."

Goede gezondheid

"Het vieren van de teugels tijdens één avond, kan immers binnen enkele weken een heel wrange nasmaak krijgen. Een feestje thuis, met wat vrienden, lijkt misschien een veilige manier om de oudejaarsnacht door te brengen, maar vergis u niet: dergelijke evenementen kunnen het begin zijn van een clusterbesmetting. Dat zijn ideale omstandigheden om het virus verder over te dragen."

"Ook de traditionele nieuwjaarsfeestjes met de familie tijdens de eerste dagen van het jaar, zullen dit jaar anders verlopen. Dit jaar kunnen we elkaar niet alleen een goede gezondheid toewensen, we kunnen er ook allemaal aan bijdragen; door onze verantwoordelijkheid op te nemen en de regels te respecteren."