Versoepelde regels voor begrafenissen zijn eigenlijk een zuivere verstrenging

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

De uitvaartsector kreeg van het Overlegcomité afgelopen vrijdag een stevige versoepeling. In plaats van 15 mensen, mogen er 50 aanwezig zijn op een uitvaart.

De versoepeling voor de uitvaarten en begrafenissen die het Overlegcomité vrijdag voorstelde kwamen er vooral vanuit menselijk oogpunt. 50 in plaats van 15 aanwezigen is een stevige stap vooruit. De sector was dan ook heel blij.

Tot het ministerieel besluit naar buiten kwam. Waar er tot nu geen beperking was op het aantal mensen per vierkante meter, is dat er nu wel. Er moet tien vierkante meter per persoon zijn. "Dat is onmogelijk", zegt Johan Dexters van sectorfederatie Funebra.

Want vijftien aanwezigen op een begrafenis was niet bepaald wat we van een afscheid verwachten. "Die vijftien aanwezigen leidt vaak tot schrijnende situaties. Als elk van de kinderen drie kinderen heeft, ga je daar al heel snel over."

De nieuwe regel die een versoepeling zou moeten zijn, zorgt in veel gevallen er juist voor dat er minder mensen aanwezig kunnen zijn. "Als we ons daar aan moeten houden, kunnen we in de meeste uitvaartcentra zelfs geen vijftien mensen een plaats geven. In een zaal van honderd vierkante meter kan je dan maar tien personen zetten. Dat is mensen gelukkig maken met een dode mus."