Wanneer zullen we opnieuw 'normaal' kunnen leven? Professor Molenberghs maakt inschatting

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Dankzij het coronavaccin zullen we geleidelijk kunnen terugkeren naar ons normale leven. Maar hoelang zal het duren vooraleer iedereen gevaccineerd is en wat in tussentijd? We legden deze vragen voor aan biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven).

“Om heel de bevolking beschermd te krijgen, zijn momenteel de vooruitzichten dat dit tot in het najaar zal duren. De meest kwetsbare groepen die in het hospitaal dreigen te komen of waar de meeste doden vallen, zullen heel snel aan bod komen.” 

Wanneer de bewoners uit de woonzorgcentra gevaccineerd zijn, zal dit een heel positief effect genereren voor de ziekenhuizen. 

“De 300.000 mensen uit de woonzorgcentra zijn de meest kwetsbare groep. Daar zijn 50 tot 60 procent van de doden te betreuren. Als we die als eerste kunnen vaccineren is dat pure winst. Niet alles is daarmee opgelost, maar dan gaan we toch wel vrij snel in een andere werkelijkheid kunnen leven. Het ziekenhuissysteem kan dan ook terug op adem komen.” 

Zomer gaat veel aangenamer zijn

“Voor de grote fractie van de actieve bevolking en de jongeren gaan we met een uitgebreid testbeleid moeten aanvatten. Vaccins en testbeleid samen gaan ons in een almaar betere realiteit doen leven. De winter gaat nog moeilijk zijn, het voorjaar gaan we al een beetje kunnen ademhalen, de zomer gaat al veel aangenamer zijn in 2021, dan hij in 2020 was, vermoed ik.”

Virusmutaties

De afgelopen dagen doken onrustwekkende berichten op over het gemuteerde virus in het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika. Geert Molenberghs maakt zich sterk dat het vaccin ons ook tegen deze mutaties beschermt.

“Door de hoge efficiëntie van de vaccins en de brede reactie van het immuunsysteem dat ze uitlokken, is de kans groot dat de vaccins ook goed gaan werken voor de nieuwe variant. In het slechtste geval een paar procent minder. De onderzoeken zijn gestart, maar daar hebben we goede hoop op.”

“Als je de circulatie van het virus hard kan terugdringen, hebben we het voordeel dat coronavirussen vrij stabiel zijn zijn en niet zo makkelijk muteren. Als er veel virus is, is het voor het virus eenvoudiger om te muteren. De werking van de vaccins is veel beter dan verwacht en daardoor mag het virus al heel veel muteren vooraleer het vaccin niet meer zou werken.”

“Eens dat mensen gevaccineerd zijn, hebben we de tijd om alles goed op te volgen en vaccins eventueel aan te passen", vertelt professor Geert Molenberghs aan Redactie24.