“We moeten eerlijk zijn en stoppen met mensen dat wijs te maken”

door: BVDO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Herman Goossens van de Antwerpse Universiteit is niet te spreken over de boodschap dat vaccinaties alles zullen oplossen.

De kans dat het virus in het najaar opnieuw aan kracht wint is heel groot. “Een nieuwe lockdown is uit den boze”, zegt Herman Goossens in Humo. “Vergeet niet dat de vaccins geen 100 procent bescherming bieden. Het risico op ernstige ziekte of sterfte wordt zeer miniem, maar je kunt nog altijd besmet en anderen besmetten.”

Volgens Goossens is er vooral een probleem met mensen die zich niet willen laten vaccineren. “Het virus zal nog minstens één à twee jaar woekeren, maar door massaal te vaccineren zetten we het zwaar onder druk, waardoor er nieuwe varianten zullen opduiken.”

Het gevaar is dus niet weg na vaccinatie. “Dat kan de kwetsbare groepen weer in gevaar brengen. Ik begrijp dat dit geen fijne boodschap is, maar we moeten eerlijk zijn en stoppen mensen wijs te maken dat alles is opgelost door de vaccinaties. Dat is niet juist. We weten niet hoelang ze ons beschermen.”