Wereldgezondheidsorganisatie heeft belangrijk nieuws over corona en waarschuwt tegelijk

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bij monde van directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus laten verstaan dat de coronapandemie niet langer een internationale noodsituatie vormt op vlak van gezondheid.

"Gisteren is het noodcomité voor de vijftiende keer bijeengekomen en werd mij aanbevolen het einde aan te kondigen van de internationale noodtoestand. Ik heb dat advies aanvaard", sprak Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag.

"Dit nieuws betekent dat het tijd is voor landen om over te schakelen van de noodsituatie-modus naar het managen van Covid-19, naast andere infectieziekten."

Hij waarschuwde echter ook: "Corona is niet voorbij als een globale bedreiging voor de gezondheid. Vorige week eiste corona elke drie minuten een mensenleven - en dat zijn slechts de overlijdens waar we weet van hebben."

"Duizenden mensen over de hele wereld vechten voor hun leven op afdelingen intensieve zorgen. En miljoenen anderen blijven leven met de slopende effecten van corona."

"Het ergste wat een land nu kan doen is dit nieuws gebruiken als reden om niet langer op zijn hoede te zijn, om de systemen die het heeft opgebouwd te ontmantelen, of om zijn bevolking de boodschap te sturen dat corona niets is om je zorgen over te maken."

"Dit virus is een blijver. Het blijft doden en het blijft veranderen. Het risico blijft bestaan dat er nieuwe varianten opduiken die nieuwe pieken in het aantal gevallen en het aantal doden veroorzaken."