Wie willen Van Gucht, Van Ranst en Molenberghs in de bloemetjes zetten? "Erika Vlieghe en Marc Van Ranst"

door: WVDS
Van Gucht Van Ranst en Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

2020 gaat de geschiedenisboeken in het als jaar van het coronavirus. Experten stonden plots voor de grootste crisis in hun carrière en in de spotlights. Wij blikken met professoren  Steven Van GuchtMarc Van Ranst en Geert Molenberghs in 2 delen terug op 2020. Vandaag vragen we hen wie zij graag in de bloemetjes willen zetten.

Geert Molenberghs: " Erika Vlieghe heeft een bijna foutloos parcours gereden"

Biostatisticus Geert Molenberghs denkt onmiddellijk aan zijn collega's Erika Vlieghe en Marc Van Ranst. “Wat ik bij Erika Vlieghe bewonder is dat zij, ondanks de heel moeilijke politieke en maatschappelijke context, altijd de focus houdt om de epidemie zo goed mogelijk proberen te beheren. Het ziekenhuissysteem heeft ze blijven beschermen. Ze wil ook steeds de impact van het virus zo klein mogelijk houden, ook al is die wereldwijd heel groot.”

“Voor mij heeft zij een bijna foutloos parcours gereden en heeft ze zich dag na dag op een ongelooflijke manier blijven inzetten. Vaak ook aan het hoofd van groepen zoals de GEES en de huidige expertengroep. Erika Vlieghe maakt nu ook deel uit van het corona-commissariaat. Echt chapeau voor wat ze allemaal doet.”

“Ook Marc Van Ranst was er van dag één bij. Hij wordt vaak genoemd in de kwestie van de mondmaskers, maar als je achteraf terugkijkt op bepaalde zaken dan kijk je met de kennis die we nu hebben. We weten natuurlijk nu meer dan toen. Marc is iemand die binnen het kader van de onzekerheid toch altijd op een rustige manier de zaken weet te duiden. Hij kan ook goed aangeven wat op dat ogenblik waarschijnlijk het beste is om te zeggen en te doen."

Steven Van Gucht: "Ik mis tijd met mijn zoon"

“Natuurlijk denk ik dan aan mijn familie die ik verwaarloosd heb en waarvan ik sommigen al lang niet meer gezien heb, met uitzondering van mijn vader. Ik mis ook de quality time met mijn zoon.” 

“Ik denk dat het voor hem ook wel zwaar moet zijn om maanden aan een stuk mij zoveel te horen bellen over een gevaarlijk virus waaraan mensen sterven en worden opgenomen in ziekenhuizen. Hij hoort uiteindelijk constant negatieve boodschappen. Hij wordt binnenkort vijftien en hij begrijpt heel goed wat er aan de hand is. Voor hem is het absoluut geen aangename situatie.”

“Daarnaast zijn er ook de mensen die hun steun naar mij hebben uitgesproken doorheen de hele crisis. Zo krijg ik regelmatig mails, geschenken en brieven. Ik heb meestal geen tijd om ze allemaal te beantwoorden, maar ik apprecieer het wel heel erg.” 

“Het helpt me om door te gaan, want ik krijg natuurlijk ook veel negatieve reacties en dan worden die gecompenseerd door de vele steunbetuigingen die ik krijg. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Marc Van Ranst: "Mensen van de laboratoria enorm dankbaar"

“Ik zou de mensen van de laboratoria waar ik leiding aan moet geven graag wel eens in de bloemetjes zetten. We willen de overuren die zij gepresteerd hebben zelfs niet tellen. Ik ben hen enorm dankbaar.”

“Zij hebben enorm hard gewerkt en daarom is dat dan ook een teleurstelling als er wordt gezegd: ‘Ze waren niet klaar’ en ‘Ze hebben te weinig gedaan’. Het is heel moeilijk om dat uit te leggen terwijl we heel hard hebben gewerkt met de middelen die we hebben. Als je als referentielabo 40.000 euro krijgt, dan kan je geen miljoenenoperatie opzetten op twee weken. De regering speelt er wel op in, wij hebben 50 nieuwe mensen aangenomen.”