Zijn 'broertjes' van omikron gevaarlijker? Geert Molenberghs geeft antwoord

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Biostatisticus Geert Molenberghs heeft informatie gedeeld over de nieuwe subvarianten BA.2 en BA.3, 'broertjes' van de omikronvariant.

"BA.2 maakt nu 6% uit van de circulatie in België. En daarvan weten we dat het ziekmakende karakter vergelijkbaar is met BA.1", zei Molenberghs in een videogesprek met Het Nieuwsblad.

"Dus niet méér ziekmakend. Dat weten we op basis van data uit Denemarken, waar BA.1 nu in de minderheid is."

BA.2 is daar nu de dominante variant, en dat zal ook in België gaan gebeuren. "Ja, BA.2 wordt dominant, dat zien we in de landen waar die variant snel opgang maakt. In Denemarken is het zover, in India trouwens ook. En we zien dat het snel aan het groeien is in Zuid-Afrika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk."

"Hij heeft een groeivoordeel. Dat wil zeggen dat hij gemakkelijker de immuniteit omzeilt. Zowel, meer dan waarschijnlijk, van voorgaande infecties met BA.1, als dat hij ook een beetje makkelijker de vaccins omzeilt wat betreft besmettingen."

"Maar de vaccins blijven zeer goed werken - zelfs nog een beetje beter dan in het geval van BA.1 - tegen de ernstige vorm van Covid. En dat is natuurlijk wat ons voornamelijk interesseert."

"Over BA.3 is het nog te vroeg om iets te zeggen. In ons land gaat het bijvoorbeeld om enkele anekdotische ontdekkingen."