"Zoals het er nu voorstaat mogen we Kerstmis en Nieuwjaar vieren vergeten"

door: WVDS
Kerstmis kerstfeest
Afbeelding bron: Unsplash

Kerst en Nieuwjaar wordt normaal uitgebreid gevierd met familie en vrienden. Met veel volk rond de tafel zitten, gezellig warm binnen. Dit jaar zal het er anders aan toe gaan want de traditionele eindejaarsfeesten bevatten alles om een broeihaard te zijn voor het coraonavirus.

Geert Molenberghs, biostatisticus aan UHasselt en KULeuven, geeft zijn visie op de eindejaarsfeesten. “Ik denk dat we, zoals de zaken er nu voorstaan, Kerstmis en Nieuwjaar vieren mogen vergeten.” 

“Wanneer de cijfers niet zo hoog meer staan, zou een beperkte kerstmarkt, die veilig georganiseerd is zoals een gewone markt, nog wel kunnen. Mensen die denken aan Nieuwjaarsfeesten en brunchen enzo, die zullen volgens mij toch op een zeer beperkte schaal moeten verlopen.”

Even de sociale maatregelen versoepelen?

“Mensen hebben ons al gevraagd of het mogelijk is om de sociale maatregelen tijdens de eindejaarsperiode tijdelijk wat te versoepelen. Maar het is net in die familiale sfeer dat de meeste besmettingen zich kunnen voordoen.” 

“Het gaat buiten kouder zijn, de bijeenkomsten met de familie zullen dus binnen doorgaan met veel mensen samen. Het zal niet zo zijn dat je niet kan samenkomen met anderen, maar je zal toch moeten opletten dat je het deze keer heel veilig en in beperkte kring organiseert. Het zullen geen normale eindejaarsfeesten zijn.”