Zwangere vrouw die corona-vaccin kreeg, zet bijzondere baby op de wereld

door: STS
Zwanger - zwangerschap - baby
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Een vrouw die een vaccin tegen het coronavirus toegediend kreeg tijdens haar zwangerschap, heeft de eerste baby ter wereld gebracht met antistoffen in het lichaam.

De niet nader genoemde moeder uit Palm Beach County in de Amerikaanse staat Florida, beviel op het einde van januari van een meisje.

De moeder werkt in de frontlinie in de zorgsector en kreeg het vaccin toegediend toen ze 36 weken zwanger was. De dokters waren benieuwd of het coronavaccin - net zoals het geval is bij andere vaccins - ook het kind zou beschermen.

Moderna

Artsen namen na de geboorte een bloedstaal van de navelstreng. Ze ontdekten dat het Moderna-vaccin dat de vrouw had toegediend gekregen, ook bij haar dochtertje antilichamen had doen ontwikkelen.

"Voor zover we weten, is dit een wereldprimeur wat betreft een baby die geboren wordt met Covid-19 antilichamen", citeert het Britse Metro dokter Paul Gilbert. Het is wel nog onduidelijk of baby's van gevaccineerde moeders over voldoende antilichamen beschikken om hen effectief te beschermen tegen een besmetting met het virus. Het is eveneens nog onduidelijk hoelang deze antilichamen aanwezig blijven in hun lichaam.