Baasjes van honden zijn gewaarschuwd: "Extra controles en 75 euro boete"

door: STS
Honden
Afbeelding bron: Unsplash

Het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwt eigenaars van honden. Er zal strenger gecontroleerd worden op loslopende honden.

"De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden de komende twee weekends verscherpt toezicht op loslopende honden", klinkt het.

"Verschillende reeën en reekalfjes werden zwaargewond of dood aangetroffen na een aanval door loslopende honden, om nog te zwijgen over de minder zichtbare schade aan grondbroedende dieren."

"Daarom roepen wij op tot meer verantwoordelijkheidszin bij sommige baasjes. Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband, loslopen kan enkel in de voorziene hondenlosloopzones."

De hond aanlijnen is ook in het belang van het dier zelf. "Een loslopende hond kan sneller geïnfecteerd worden door parasieten die in het struikgewas schuilen, zoals teken. Of hij kan plots de straat op rennen, met alle gevolgen van dien."

Boete

Wie door de boswachters en natuurinspecteurs betrapt wordt met een loslopende hond, mag zich aan een boete van 75 euro verwachten. "Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen."