Einde van enkele oude tradities door nieuwe wetgeving: "Dit gaat ons echt in ons hart raken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er lijkt een einde te gaan komen aan enkele oude tradities in Vlaanderen. Het gaat om tradities waarbij dieren gebruikt worden.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een Vlaamse Codex Dierenwelzijn voorgesteld. "Die brengt bestaande regelgeving samen én voegt veel nieuwe regelgeving toe om dieren beter te beschermen", klinkt het.

"De bescherming van dieren wordt gevoelig uitgebreid: zo wordt nu ook nalatigheid ten nadele van een dier strafbaar. Er komt ook meer en beter dierenwelzijn door afscheid te nemen van onder meer de huidige kippenkooien, dierenmarkten, dieronvriendelijke producten zoals lijmvallen en thuisslachtingen (behalve kippen en konijnen)."

Een en ander betekent dat tradities aangepast zullen moeten worden of zullen verdwijnen. Denk aan het haanslaan in Riemst, het gansrijden in de Antwerpse poldergemeenten of het drinken van levende visjes bij het Krakelingenfeest in Geraardsbergen. "Dit mag alleen nog maar met dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven", weet de openbare omroep.

"Het is heel duidelijk: je mag dieren enkel doden uit noodzaak. Niet op grond van een gewoonte, een traditie of een gebruik", zei minister Weyts op TV Oost. "We zullen in dialoog gaan met de organisatoren."

"Na het vorige vonnis, meer dan twintig jaar geleden, werd er besloten om enkel de gemeenteraadsleden die visjes te laten drinken. Dus dat kunnen er maximum 31 zijn", reageerde schepen van Cultuur Ann Panis van Geraardsbergen op de regionale zender.

"Eerlijk gezegd mag ik er niet aan denken dat dit het einde is van het Krakelingenfeest. Want samen met heel veel Geraardsbergenaars gaat dit ons echt in ons hart raken."