Steven Van Gucht en collega's hebben je hulp nodig en doen belangrijke oproep

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid waar onder meer Steven Van Gucht voor werkt, doet een oproep aan de bevolking. Tegelijk wordt een app gelanceerd.

Alles heeft te maken met de tijgermug, een exotische steekmug die er voor het eerst in geslaagd is om te overwinteren in België.

Dankzij de hulp van burgers werd de tijgermug dit jaar op drie locaties gespot: in Lebbeke, in Wilrijk en op de snelwegparking van Wanlin. Op twee van de locaties, in Lebbeke en Wilrijk, werd de tijgermug vorig jaar ook aangetroffen.

"Deze bevindingen laten duidelijk zien dat burgers een belangrijke rol spelen en een grote bijdrage kunnen leveren aan de surveillance van de tijgermug in België", zegt Javiera Rebolledo Romero, epidemioloog bij Sciensano.

"Zo kunnen we niet alleen nieuwe introducties opsporen, maar kunnen we ook zien of er nog een tijgermuggenpopulatie aanwezig is van het ene seizoen op het andere."

App voor Android en Apple

"Het is duidelijk dat het MuggenSurveillance-platform werkt, en om het meldingsproces verder te stroomlijnen hebben we de 'Muggen Surveillance' app ontwikkeld."

De app is beschikbaar voor Android en Apple. "Hiermee kunnen burgers in enkele snelle stappen tijgermuggen melden door foto’s te maken of op te laden vanaf hun smartphone."

"We nodigen iedereen uit om de app te downloaden en foto’s van de tijgermug in te sturen wanneer je denkt er eentje te hebben gespot. Onze inspanningen kunnen er samen voor zorgen dat de tijgermug goed wordt gemonitord en bestreden."