Slim opwarmen met de microgolf: Zo haal je er het beste uit

Microgolfoven
Afbeelding bron: Aldi

Even snel dat bord spaghetti of die kom soep in de microgolfoven verwarmen? Hier zijn enkele tips om dat zo snel en efficiënt mogelijk te doen.

Het overkomt iedereen wel eens: je wil iets opwarmen in de microgolfoven, maar enkele minuten later blijkt het midden nog koud en de rand gloeiend heet. Er zijn gelukkig enkele trucs om optimaal gebruik te maken van je microgolf.

Verspreid het eten slim

Veel mensen leggen hun eten gewoon in het midden van het bord. Fout! De microgolven verwarmen het voedsel van buiten naar binnen, dus als je alles in een hoop legt, blijft het midden vaak koud. Spreid je eten liever in een ringvorm, met een kleine opening in het midden. Zo krijgt elk stukje zijn portie warmte.

Let op het vermogen

Hoog vermogen klinkt efficiënt, maar het zorgt vaak voor ongelijkmatige verwarming. Kies liever gemiddeld vermogen (rond 600 watt) en geef het iets meer tijd. Zo warmt het eten rustiger en gelijkmatiger op.

Roer halverwege

Zelfs met een draaiplateau heeft je microgolf 'hotspots': plekken waar het warmer wordt dan elders. "Je kunt je magnetron een handje helpen door de boel tussendoor goed door te roeren", raadt de Nederlandse Consumentenbond daarom aan. "Als het nodig is een paar keer." Dat kleine extraatje maakt een groot verschil in temperatuurverdeling.

Dek af

Een magnetrondeksel is je beste vriend. Niet alleen voorkomt het spetters, maar het zorgt er ook voor dat je eten sneller opwarmt en minder snel uitdroogt. Als je geen magnetrondeksel hebt, kan je ook een bord als deksel gebruiken.

Laat even rusten

Na het verwarmen meteen aanvallen? Beter van niet. Laat je eten 30 tot 60 seconden staan. De warmte verspreidt zich nog verder door het eten, waardoor het gelijkmatiger warm wordt.