Dankzij deze techniek heb je in no-time een rijke, vruchtbare grond op natuurlijke wijze

door: WVDS
Bloemenweide
Afbeelding bron: Pixabay

Trench composting is een eenvoudige en effectieve methode om keuken- en tuinafval om te zetten in voedzame compost voor uw tuin. Maar wat is trench composting precies en hoe ga je te werk?

 

Wat is trench composting?

Trench composting is een composteerproces waarbij organisch materiaal direct in een greppel of een gat in de grond wordt begraven. Het is een efficiënte manier om compost te maken omdat het de natuurlijke processen en voedingsstofrecyclage in de bodem benut.

Het verschil met gewoon composteren is de plaats waar het composteren plaatsvindt. Bij Trench composting wordt het ontbindingsproces direct in de grond zelf uitgevoerd. Er komt geen compostbak aan te pas.

Ten slotte biedt trench composting het gevarieerde bodemleven een grotere diversiteit aan voedingsstoffen, doordat je het compost direct in de grond toevoegt en het zo een effectievere manier is om je tuin te bemesten.

Hoe ga je te werk bij trench composting?

Het opzetten van een trench composting-systeem is vrij eenvoudig wanneer je het volgende stappenplan volgt.

Stap 1: Kies een locatie in uw tuin waar je wilt composteren. Idealiter is dit een plek die gemakkelijk toegankelijk is en niet in de weg zit van uw gangbare tuinactiviteiten.

Stap 2: Graaf een greppel of gat. De afmeting van de greppel of gat, hangt af van de hoeveelheid compost die je wilt maken, maar een goede richtlijn is te graven tot een diepte van ongeveer 30 cm.

Stap 3: Vul de greppel met composteerbaar materiaal. Dit kan enerzijds keukenafval zijn zoals gruit- en groenteschillen, koffiedik, eierschalen,... En anderzijds tuinafval zoals bladeren, gras en kleine takken. Zorg voor een goed evenwicht van beide soorten 'afval';

Vermijd het gebruik van vet, vlees, hele eieren of zuivelproducten in je compost, aangezien deze materialen ongedierte kunnen aantrekken.

Stap 4: Bedek de compost met een laag aarde. Dit helpt om ongedierte te voorkomen en versnelt het composteerproces. 

De ontbinding van het organische materiaal begint vrijwel direct, en na enkele maanden heb je een rijke, vruchtbare grond die ideaal is voor het planten van groenten en bloemen.

Kortom, trench composting is een uitstekende methode om uw keuken- en tuinafval te hergebruiken en uw tuin van extra natuurlijke voedingsstoffen te voorzien. Met de juiste zorg en aandacht kan trench composting je helpen om een gezonde en bloeiende tuin te onderhouden.

Tags tuin afval