Dit wil je weten nu het zonnetje gaat schijnen! Bubbels in je drank versnellen de alcoholopname in je lichaam?

door: WVDS
toosten, bubbels, terras
Afbeelding bron: Pixabay

Momenteel zijn we vertrokken voor een aantal zonnige dagen. Dat betekent voor velen een terrasje doen, barbecuen, meer aperitieven. Kortom, er vloeit meestal meer drank op zonnige dagen en warme avonden.

Het is een veelgehoorde bewering op feestjes en bij borrels dat je van alcoholische dranken met bubbels sneller dronken wordt.

Maken bubbels in je drank je sneller dronken?

Bubbels, zoals in champagne, prosecco of mousserende wijn, kunnen inderdaad invloed hebben op hoe snel alcohol in het lichaam wordt opgenomen. Dit heeft te maken met de reactie van ons lichaam op koolstofdioxide, het gas dat de bubbels in onze drankjes vormt.

Als we een drankje met bubbels consumeren, wordt de alcohol sneller opgenomen in onze bloedbaan. Dit effect wordt versterkt als je op een lege maag drinkt, omdat er dan minder voedsel beschikbaar is om de alcoholopname te vertragen.

Echter, dit verschil is over het algemeen vrij klein. Het effect van koolstofdioxide op de alcoholopname kan variëren van persoon tot persoon, en hangt ook af van factoren zoals de hoeveelheid gedronken alcohol en het tijdsbestek waarin dit gebeurt.

Daarnaast is het belangrijk te benadrukken dat snel dronken worden niet per se hetzelfde is als zwaar dronken worden. Hoewel bubbels in alcohol de absorptie van alcohol kunnen versnellen, verhoogt dit niet de totale hoeveelheid alcohol die door je lichaam wordt opgenomen.

Uiteindelijk zal de totale hoeveelheid geconsumeerde alcohol bepalen hoe dronken je wordt, ongeacht of het met of zonder bubbels is.

Het klopt dus dat bubbels in alcoholische dranken de alcoholopname in het lichaam iets kunnen versnellen, maar het effect is relatief klein en het is niet zo dat je hierdoor per definitie zwaarder dronken wordt.

We geven je nog graag een tip mee voor de warme dagen: drink met mate, zorg dat je ook voedsel en water binnenkrijgt, zorg ervoor dat je veilig thuis komt en vooral geniet van het zonnetje!