Hiertegen heb je zeker al eens gezondigd: Vermijd deze veelgemaakte fouten bij het maaien van je gazon

door: WVDS
Onze lezers houden hun gras liever kort
Afbeelding bron: Photonews

Je gazon tot een eye-catcher van je tuin maken, kan heel wat tijd en energie vergen. Een van de belangrijkste aspecten is het maaien van je geliefde grasmat. En daarbij durft iedereen al eens fouten maken. 

De meest voorkomende fouten bij het maaien van gazon

Te vaak maaien

Constant maaien kan het gazon beschadigen en stress veroorzaken. Als je je grasperk te veel maait, zal het gras zijn groeisnelheid verminderen om zichzelf te beschermen, wat kan leiden tot een dunner en minder gezond gazon.

Gras te kort maaien

Je grasmat te kort maaien kan je gras beschadigen. Als het gras te kort wordt gemaaid, wordt het blootgesteld aan ziekten en plagen. Hierdoor kan het verzwakken en uiteindelijk zelfs afsterven.

Niet variëren in maairichting

Elke keer dat je je gazon maait in dezelfde richting, duw je de grassprieten in één richting. Dit kan leiden tot onregelmatige groei en vatbaarheid voor ziekten. Probeer elke keer dat je maait, de maairichting te veranderen om de groei van het gras te stimuleren en zo een gelijkmatig gazon te bekomen.

Maaien bij te nat weer

Maaien als het gras nat is, kan ervoor zorgen dat de grasmaaier die overal even goed zal maaien. Bovendien kunnen de natte, afgesneden grassprieten aan elkaar blijven plakken, waardoor uw grasmaaier verstopt raakt of minder efficiënt wordt.

Het gebruik van een botte grasmachine

Wanneer de messen van je grasmachine bot zijn, kan je grasmachine het gras afscheuren in plaats van het netjes te snijden. Dit kan leiden tot bruine randen en kan je grasmat vatbaar maken voor ziekten en plagen.

De grasmaaier niet schoonmaken na gebruik

Hiertegen zondigen heel veel mensen. Gras dat achter blijft in de machine kan schimmel- en bacteriegroei veroorzaken. Die ziekteverwekkers kunnen vervolgens op je gras worden overgedragen de volgende keer dat je aan het maaien gaat.

De maaihoogte niet aanpassen aan het seizoen

In de zomer is het raadzaam om het gras hoger te maaien, omdat langer gras beter bestand is tegen droogte. In koelere maanden kan het gras dan weer gewoon korter worden gemaaid.

Door deze fouten te vermijden en zorgvuldig aandacht te besteden aan je maaitechniek, kun je je grasmat er op zijn best uit laten zien. En zul je elke dag zalig kunnen genieten van een perfecte grasmat!