Federaal procureur geeft uitleg hoe onderzoek naar Conings nu verder zal gaan

door: BVDO
Frederic Van Leeuw Jurgen Conings Federaal Parket
Afbeelding bron: Photonews

Politie en leger zochten in en rond het Dilserbos in Dilsem-Stokkem met man en macht naar Jürgen Conings, maar dat leverde niks op. Toch werd de militair daar gevonden. Het onderzoek is daarmee echter niet afgelopen.

Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw is dat helemaal niet vreemd. "Het was onbegonnen werk om die hele zone te sweepen", zegt Van Leeuw in ‘Het Journaal’ op Eén.

Conings werd uiteindelijk gevonden door een burgemeester en een jager, op 150 meter van waar er intensief gezocht werd. "Het lichaam lag op 150 meter van een zone die wij gesweept hadden. Maar het was alsof wij een korrel rijst moesten zoeken op twintig voetbalvelden en met hoog gras. Het was een heel moeilijke zone om te doorzoeken."

Volgens Van Leeuw waren er een aantal indicaties dat Conings zich daar opgehouden had. De procureur is blij dat Conings gevonden is, al had hij hem liever levend teruggevonden.

Onderzoek gaat verder

De procureur liet ook al weten wat de doodsoorzaak zou kunnen zijn. "Naar alle waarschijnlijk zal het zelfmoord zijn door een vuurwapen, maar dat moet nog worden bevestigd door een wetsdokter", zegt Van Leeuw.

Het onderzoek zal nog een hele tijd lopen. “Zolang niet alle deuren gesloten zijn, blijft het onderzoek open. Uiteindelijk zal de onderzoeksrechter zijn dossier meedelen aan het parket. Dat zal dan beslissen: ofwel is het een buitenvervolgingstelling, ofwel gaan we verder met het onderzoek."