Gerechtspsychiater over Jürgen Conings: “Daarvoor is hij te ver gegaan”

door: BVDO
Jurgen Conings Speurtocht Limburg
Afbeelding bron: Photonews

Gerechtspsychiater Rudi Verelst zit met veel vragen over wat hij allemaal in de actualiteit hoort over militair Jürgen Conings.

Volgens het parket wil Jürgen Conings een aanslag plegen op viroloog Marc Van Ranst. “Dat is moeilijk te zeggen. Maar mijn ervaring leert me dat wanneer mensen feiten willen plegen vanuit politiek ideologische motieven, ze die effectief plegen. Als hij een aanslag had willen plegen, had hij dat volgens mij al gedaan”, zegt Verelst aan Het Nieuwsblad.

Volgens Verelst zijn er voor Conings niet veel opties meer. “Maar hij zit nu waarschijnlijk vast in het proces dat hij is gestart. En hij kan niet meer terug. Daarvoor is hij te ver gegaan. Hoe gevaarlijk hij nu nog is, dat kan ik niet inschatten. Vergelijk het met een opgejaagd dier. Je weet niet hoe dat reageert als het zich in het nauw gedreven voelt.”

Verelst heeft ook zijn vragen of Conings nog in leven is, zeker nadat hij de afscheidsbrieven geschreven heeft. Had Conings zich willen overgeven, dan had hij dat al gedaan ook.

“Als hij nog leeft, kan het toch niet lang meer duren voor hij opgepakt wordt. Want zelfs bij een goed getrainde militair slaat de uitputting toe. Dat duurt misschien wat langer dan bij een niet-getraind iemand”, besluit Verelst.