Installateur van zonnepanelen loopt tegen de lamp: "Hij vervalste dat"

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Een installateur van zonnepanelen heeft een fikse boete gekregen wegens fraude. Hij moet 17.000 euro ophoesten.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) legt de installateur deze administratieve geldboete op omdat die AREI-attesten vervalste.

"Zo zouden zijn klanten een hogere premie ontvangen van de netbeheerder", maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir bekend..

"Nadat zonnepanelen geplaatst zijn, moeten ze gekeurd worden. Dat is een taak van een onafhankelijke erkende keurder. Als die oordeelt dat de zonnepaneleninstallatie veilig opgestart kan worden, maakt de keurder een positief AREI-keuringsverslag op, waarin hij aanduidt dat de installatie ‘conform’ alle technische voorwaarden is."

"Met zo’n verslag kan de installatie bij de netbeheerder Fluvius aangemeld worden. Het verslag vermeldt onder andere de keuringsdatum van de installatie en de gegevens van de installateur."

Premie

"Sinds 2021 tot het einde van 2023 kunnen eigenaars een premie aanvragen voor hun nieuwe zonnepanelen. In 2022 bedroeg de premie maximaal 1.500 euro, vanaf 1 januari 2023 daalde het bedrag tot maximaal 750 euro. Het is de datum van het positieve keuringsverslag die de hoogte van het premiebedrag bepaalt."

"Fluvius stelde vast dat er bij de aanmelding van 17 installaties geknoeid was met het keuringsverslag. Al deze installaties, verspreid over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, bleken door dezelfde onderneming geplaatst."

"De zaakvoerder kon de beloften aan zijn klanten niet waarmaken: voor 17 installaties was hij er niet in geslaagd om voor 1 januari 2023 een veilige en positief gekeurde installatie op te leveren. De installaties moesten dus door de installateur in orde gebracht worden en zouden pas in 2023 herkeurd kunnen worden, wat een lager premiebedrag betekende voor de klanten. In de hoop dat laatste te voorkomen, vervalste de zaakvoerder de keuringsverslagen door de aanduiding ‘niet-conform’ te veranderen in ‘conform’."

"De betrokken installateur laat weten dat hij ondertussen zijn fout heeft ingezien, zijn bedrijf heeft gereorganiseerd, de herkeuringen liet uitvoeren en zelf het verlies aan premie aan zijn klanten uitbetaalde."