Jef Vermassen over Dossier Bende van Nijvel: “Heel klaar idee van wat er gebeurd is”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Vorige week kregen de nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel het nieuws dat het onderzoek wellicht afgesloten wordt. Dat stuit op veel onbegrip.

Meer dan 40 jaar na de eerste feiten gepleegd door de Bende van Nijvel wil men het onderzoek afsluiten, ook al zijn de daders niet gevat. Dat stuit op veel verzet bij topadvocaat Jef Vermassen die nabestaanden sinds het eerste uur bijstond.

Vermassen probeerde al die jaren om het onderzoek gaande te houden, want volgens hem verdienen de nabestaanden een deftige uitleg over wat er precies gebeurd is. “Ik heb een map van tien centimeter dik, met tientallen tips die ons ter ore kwamen en die we doorgezonden hebben naar het gerecht”, vertelt hij aan Gazet van Antwerpen.

Mensen met tips hadden geen vertrouwen en kwamen eerder bij Vermassen langs dan naar de politie of het gerecht te trekken. Zo kreeg hij van een terminale man op zijn sterfbed informatie over een hangar waar wagens van de Bende van Nijvel stonden.

Schande

“Ik bezorgde alles aan het gerecht. Maanden erna kreeg ik de volgende boodschap: ‘De informatie was niet nuttig.’ Het werd zowat het standaardantwoord van het gerecht voor alles wat we uit de eerste hand, soms van directe getuigen, vernamen en overgedragen hadden. Ze wilden de daders niet vinden.”

Hoe dit dossier aangepakt werd is volgens Vermassen een echte schande. “Ik heb een heel klaar idee van wat er gebeurd is, wat er allemaal is fout gelopen en waarom. Maar ik kan dat niet open en bloot vertellen. Want ook uniek aan dit dossier is dat men precies steeds meer zin had om mensen die informatie aandroegen achterna te zitten dan de eigenlijke daders. Als je ondervindt dat gerecht en politie niet gelukkig zijn met de tips die je aanbrengt, moet je argwanend worden.

Volg Redactie24 nu op Instagram