Antwerps gouverneur Cathy Berx: "Als je met water die dingen wil doen moet je meer betalen"

door: PMN
Cathy Berx
Afbeelding bron: Photonews

De Antwerpse gouveneur Cathy Berx lanceert een bijzonder idee. Ze wil dat de Vlaamse overheid nadenkt over haar idee.

Cathy Berx wil hogere tarieven voor gezinnen die veel leidingwater gebruiken. Wie bijvoorbeeld een jacuzzi of een zwembad heeft zal volgens haar meer moeten betalen.

Cathy Berx legt bij VRTNWS waarom ze dit een goed idee vindt. "We moeten vandaag vaststellen dat de beschikbaarheid van water bijzonder laag is", klinkt het.

"Water is dus een kostbaar goed en daar moet ook een juiste prijs voor betaald worden. Nu speelt ook de droogte een rol, maar het is het hele jaar door van belang dat we heel spaarzaam omspringen met drinkwater."

Berx denkt aan een systeem met verschillende tarieven. "De basisbehoefte van elk mens moet heel betaalbaar en democratisch blijven. Maar het luxegebruik van water, zoals voor jacuzzi's en zwembaden of om gazons te besproeien, dat zou toch tegen een ander tarief moeten. Daar gaat heel veel drinkwater verloren."

"Je zou moeten gaan kijken hoeveel drinkwater gezinnen precies nodig hebben, om te drinken, om te koken, om groenten te wassen en zulke zaken. Dat lijkt me perfect te berekenen. Voor alles wat je daarboven nog gebruikt, zou je meer moeten betalen. "

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app