Klimaatexpert over langdurige droogte: “Dat lost het probleem niet op”

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

We hebben er een extreem droge periode opzitten, gevolgd door felle regenbuien. Het is een scenario dat zich in de toekomst meer zal kunnen voordoen. 

“Wanneer algemeen de gemiddelde temperatuur toeneemt, zal het langer duren vooraleer het regent”, vertelt klimaatdeskundige Rozemien De Troch aan Redactie24.

“Warmere lucht kan immers meer waterdamp bevatten vooraleer ze verzadigd geraakt en dus zal het langer duren vooraleer het regent”, verduidelijkt Rozemien.

Een gevolg is dat de neerslag veel intenser zal zijn. “Wanneer er dan uiteindelijk regen valt, is doorgaans de intensiteit van de neerslag sterker. Dat zien we ook nu.” 

“Tijdens quasi heel de maand mei is het in Ukkel droog geweest, maar dan valt er plots op één dag wel 28 mm neerslag.”

De neerslag die er dan valt, lost het probleem van de droogte niet op. “Onweersbuien zorgen wel voor kortstondige intense neerslag, maar daarmee is het droogteprobleem niet weggewerkt.”

België 

De neerslag wordt door het KMI uitgezet in grafieken. En het is duidelijk dat we nu flirten met de droogste periode sinds de waarnemingen. “De meest droge situatie die we ooit hebben gekend was die van 1976 en we zitten nu duidelijk in die buurt.”

Wereldvlak

“We stellen vast dat extreme weersomstandigheden zich op wereldschaal vaker voordoen. Afhankelijk van de impact wordt er een studie uitgevoerd om te bepalen in welke mate dit gelinkt is aan de klimaatopwarming”, aldus Rozemien De Troch.