Jill Peeters slaat alarm: "Problemen zijn begonnen en maatregelen zijn nodig"

door: STS
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de waterreserves snel slinken. Het is al van 12 mei geleden dat er nog neerslag werd gemeten in Ukkel.

"Op dit moment zijn er al echte problemen voor de natuur. Bovendien is de noordoostelijke wind heel uitputtend. Ook de grote hitte en de luchtvervuiling... Alles opgeteld maakt dit dat de natuur zeer fragiel geworden is", zei weervrouw Jill Peeters op VTM.

"Als we kijken wanneer het een probleem wordt voor onze industrie en onze drinkwatervoorziening, verwacht ik dat we deze situatie in theorie nog ongeveer een maand zouden moeten krijgen. Dan zou het de komende maand niet mogen regenen, en dat zou wel heel uitzonderlijk zijn."

Her en der gelden door de droogte al onttrekkingsverboden voor onbevaarbare waterlopen. "Het is zeker nodig dat er nu al maatregelen genomen worden", zegt Peeters. "Want dat natte voorjaar heeft ervoor gezorgd dat alle reserves netjes aangevuld werden, maar zodra het dan stopt met regenen, komen we in de reserves terecht."

"En dat zal vanaf nu en de volgende dagen dus alleen maar erger worden. Het is belangrijk om je voorzorgen te nemen. We trekken lessen uit het verleden om ervoor te zorgen dat we de zomer gaan door geraken."